Depp, depp & ännu mera depp!

Vad fan gör jag hemma alldeles själv en lördagskväll? Snälla rädda mig någon!
Nu finns startlistan uppe för klubbtävlingen i Sorunda imorgon, jag skulle ju ha varit med!
Fan, fan fan! Varför?
Nä, jag har inte ätit något sen frukost och magen kurrar inte ens, nu ska jag dra täcket över huvudet och sova lite tror jag. Det finns ju ändå ingen som vill vara med mig :(
Om någon motförmodan skulle vilja vara med mig, så finns jag på mobilen.

Uschiamej!

Idag hade jag helst bara velat lega kvar i sängen och inte behövt gå upp. Men Sofie drog upp mig iallafall och vi gick in och åt frukost. Jag tänkte att jag skulle äta upp den där äckliga yoghurten som mamma köpte åt mig förra veckan. Arlas laktosfria yoghurt med passionfrukt och vanilj. Den smakar inte så gott, men den måste ju ätas upp!
Så jag tog fram en skål och började hälla upp yoghurten i skålen och ser till min fasa att den var alldeles rinning med stora klumpar i. Jag rör runt lite i skålen och smakar på den, den smakar värre än vanligt! Så tittar jag på utgångsdatumet och ser att den gick ut den 24 februari. Inte konstigt att den smakade konstigt! Jag spottade ut den och slängde förpackningen och tog fram min nya laktosfria vaniljyoghurt, den kan man alltid lita på, mums !

Senare åkte jag och Sofie till stallet och mockade lite, jag red Blesi med, mer orkade jag inte. Spånet kom äntligen igår, så idag spånade jag rejält till både Sockis och Disus. När jag, Blesi och Doris kom tillbaka från ridturen såg vi till våran fasa att det kom 5-6 älgar emot oss. Springandes. Vi vände på klacken och galopperade därifrån. Scary!

Nu ligger jag nerbäddad i min säng och har precis duschat, här stannar jag nog hela dagen, för det finns inget att göra ikväll. Om ni vill hitta på något, hojta till! 
                        

Den äckliga vs den goda yoghurten !

Flikar, en nyhet!

Nu har en hel dah gått igen och det har varit full fart hela tiden :) Micaela sov ju hos mig så vi vaknade vid tio och gick upp och åt frukost. Det blev visst något bröd som hette "Rååger". Haha, hur kan man döpa ett bröd till Rååger? Men men, gott var det iallafall och jag blev någolunda mätt. Sedan var det min bloggdesign som skulle fixas lite, och ja, den är inte riktigt klar, men snart så ! Flikarna högst upp under headern är en nyhet, säg gärna vad ni tycker om dem :).

Jag och Micaela åkte sedan till stallet och jag red Sockis medan hon tittade på. Tränade mest galoppen och jag satt barbacka, så det var lite svårt att sitta kvar, men det gick! Speciellt när hon blev lite svettig, för då blev det som ett klister, och då satt jag kvar bättre :).

Senare kom vi hem, duschade och fikade lite. Senare blev det middag och sen åkte hon hem.
Men nu sitter jag här med Sofie och ska vara lite social, ska fixa lite med designen kanske :)

Jag bara gäspar & gäspar,

Jag bara gäspar & gäspar, dags att släcka ner ögonen för idag. Imorgon väntar mer mys och bus i stallet och hemma. Hoppas att min pojke hör av sig snart, jag vill ju höra att han lever! Men han har nog antagligen för ont för att kunna ringa mig. Han ringde precis efter operationen iallafall, så jag vet att allt gått bra.
Hörs imorgon, bloggen! :)


Godmorgon! eller nej förresten, jag var ju uppe med tuppen idag!

Hej där,
Imorse blev jag väckt av en kyss, en varm härlig kyss. Och när jag försiktigt öppnar ögonen ser jag min underbara pojke som säger att frukosten är klar. Hur bra kan man ha det egentligen? När jag kom ner för trappan hade han dukat fram världens frukost och det var väldigt mysigt att sitta där och le :)
Just nu ligger min älskade på operationsbordet, stackarn! Han ska operera sina ögon med laser, så att han slipper glasögon och linser. Gud vad skönt, men jag vet inte riktigt om jag skulle våga operera mina ögon. Jag blir jätteirriterad i ögonen om jag ska ta ut linserna och kommer åt ögat av misstag. Men men, det kommer gå hur bra som helst, gubben!

I tisdags blev jag faster för andra gången. Den här gången var det Mattias och Karro som fick en liten Alexander, stort grattis !

Imorse gick jag hem från bussen, 2,5 km i klackar och två galna hundar på isgata. Det är inget att rekommendera.
Idag blir det bara vila innan kvällen, för då kommer Michaela och hon ska sova här :). Vi ska såklart hälsa på Disus & Socka med :).

Min drömgitarr,



SX DG1 Svart dreadnoughtgitarr som levereras i ett paket med gitarrställ, gigbag, stämpipa, axelband, strängvev. En alldeles utmärkt westerngitarr med kraftig ton. En lättspelad och mycket tålig gitarr som klarar tuffa tag och vilda fester.

- den ska jag köpa ! :)

Hej bloggen,

Nu var det ett tag sen igen, jag måste verkigen skärpa mig nu! Men det har hänt en del i mitt liv, både kul och tråkigt, men jag tror att livet har stabiliserat sig lite nu. Hur som helst, sen sist har jag lärt mig att;

* Tårar finns verkligen i mängder, och tar aldrig slut.
* Lycka har inga gränser.
* Det finns inget vackare ord än kärlek.
* Osanna vänner klarar jag mig utan.
* Champagnedrinkar är hur gott som helst.
* Spela 4 ackord på gitarr! + början på Wonderwall.
* Marie är nog den mest förstående människa jag träffat.
* Socka och jag är nog ett ganska bra ekipage, trots allt.
* Jag ska inte äta något godis eller kakor, förrutom på helgen.

God morgon, bloggen!

Snacka om att jag kan sova länge! Men är det lov så är det :) Pratade nyss med Tobias, eller ja, pratade, jag sa mest " mmm", "mmmhmm", och ibland la jag till ett "vaaaa".  Haha, så snackar jag när jag är nyvaken. Stackarn!
Nu ska jag ta mig upp ur sängen och sedan äta lite frukost. Sedan ska jag vandra en halv mil till stallet och ta hand om hästarna. Rida Socka ska jag göra med, och sen ska jag vandra en halv mil hem. Snacka om motion jag kommer få!
Som ni förstår så kommer jag inte till en dator först ikväll. Så vi hörs då!

Jag finns på mobilen om ni vill få tag på mig :)

Jag skrattar läppen av mig!



Jag brukar inte gilla Family Guy, men det här var det bästa jag sett på länge.
Jag skrattar läppen av mig!
Det här är Saras humor i ett nötskal, :)

En svår och jobbig grej,

Jag vet inte ens vad jag ska skriva längre. Som jag skrev i ett tidigare inlägg så blir det alltid såhär när jag lägger ner min själ i någonting. Det är visst inte lönt? Jag kanske skulle ha slutat med hästar, föralltid. För det blir alltid såhär! Det blir ingen mer framtid inom det. Punkt slut.
När Disa väl blir frisk och såld, ska jag lägga ridhjälmen, ridstövlarna och sporrarna på hyllan. Jag får väl börja med schack eller något. Något som inte kan svika mig.

Mina Cornflakes är så torra utan dig,

Det kallas tvivel, det där som stör
Det kallas för en klump i magen och ett konstigt humör
och jag ser hur du tänker på nåt
hur du längtar dig bort
som en fågel i bur
En obehaglig distans
en konstig känsla nånstans
Det känns tomt - eller hur?

Kärleksweekend,

Håll i hatten! För nu kommer det bli dålig update här på bloggen. Imorgon har jag fullspäckat schema nämligen, det ser ut såhär;

6.00 Gå upp
7.00 Åka till stallet, hämta lite ridsaker och sedan gå till bussen.
8.00 Är jag i Nynäs och hoppar på nästa buss.
9.00 Är jag på Åfiske, med en paus i Ösmo först, men jaja, ni börjar nog fatta nu :)
9 - ca11. Är jag på Åfiske och mockar, umgås med Sanna och hästarna.
Ca. 11.00 Åker jag ifrån Åfiske, mot Haninge.
Ca. 12. Är jag i Haninge hos min älskade moster!
14.00 Åker jag från Haninge mot stan!
14.30. Ska jag möta Siri! ♥

Sedan ska vi shoppa! Jag kan inte minnas när jag gjorde det senast! Det ska bli hur kul som helst! Sedan när vi fått nog av varrandra (vilket vi aldrig får), ska jag ta tåget till Haninge och sova hos min kära älsklingsmoster!
Det blir en kväll full av skratt, prat, glass, mat och Let´s dance !

Resten av helgen blir fylld av kärlek! Om man bortser från den korta stund jag träffade Tobias när jag lämnade över Strepto, så har jag inte träffat han på en månad! Det är helt sjukt lång tid! Och mycket tid att ta igen! På lördag är det ju även alla hjärtans dag, kan det bli bättre? Nja, jag tror inte det :)
På söndag ska vi nog gå på bio också :) En helg fylld av kärlek, närhet och ömhet, minst sagt!

Nä, nu måste jag nog sova. Ska ju upp tidigt! Ta hand om er, så hörs vi på måndag kväll ! ♥


Socka, Socka underbara Socka!

Jag red Socka ikväll, och det gick hur bra som helst! Träffade även Marie och hon berättade om en jätterolig händelse som hon varit med om idag. I huvudrollen fanns ett våffelgärn, lyckliga Marie, nu kan hon äntligen få sina våfflor!
Vi bestämde även att jag ska tävla den första mars, det är inte lång tid kvar nu! Och jag måste anmäla mig med :)
Det blir ju bara klubbtävlingar för mig och Socka i vår, då jag ännu inte skaffat grönt kort, men men, jag kanske ska ta arslet ur vagnen och göra det? Ser att det startar en sån kurs i Sorunda den 22 februari, någon som vill joina?




Aja, den första mars gäller det! Kommer ni och hejjar .. ?

Alla hjärtans dag middag;

Våran meny kommer se ut såhär;

Förrätt; Jordärtskockssoppa

Varmrätt; Tobbes fläskfilégryta med jasminris

Efterrätt; Panacotta med hallongelé


Den kommer bli bäst ! ♥

God morgon, bloggen!

Eller ja, god middag kanske man ska säga. Det värsta med att vara sjuk är att hur mycket man än sover, så blir man aldrig helt utvilad. Men men, nu har jag iallafall gått upp och tagit med mig datorn in i stora huset. Så nu sitter jag här och dricker den första koppen honungsvatten och tittar på Madagascar med mamma.

Inatt drömde jag en jättekonstig sak. Eller ja, döm själva. Jag drömde att jag var kökslärare åt fyror i mellanstadiet, men grejen var den att jag "jobbade" i köket, där jag idag går min utbildning.
Hur som helst, så det skumma kom när vi skulle hem från dagen, i drömmen bodde jag kvar på sandhamn och alla barnen bodde där. När vi skulle gå hem så gick vi inte, vi ålade. Vi tog tag i varandras ben så att det blev som en lång kedja. Och alla som vet vart köket ligger och vart sandhamn ligger, så är det en halv mil mellan dem ställerna. Så vi ålade en halv mil !

När jag vaknade kändes det som att det brände på magen, jag hade träningsvärk i magen och armarna. Filten som jag sover på hade jag knölat ihop och lagt under min huvudkudde, hur skumt är inte det?
Så jag har nog ålat runt i sängen hela natten, haha!

Aja, nu väntar "frukost" och sedan ännu mera chill framför tv,n. Hörs senare!

Jag har designat Sannas blogg !

     

Före & efter. Vad tycks?

Mystiskt fotspår,



Jag & mamma såg ett konstigt fotspår i snön när vi skulle åka till stallet igår.
Gissa vilket djur!
(mamma får inte svara)

I ett sista försök att bli frisk,



I ett sista försök att bli frisk så har jag tryckt i mig massor av vitaminer,
honungsvatten och lite glass.
Detta var tredje koppen honungsvatten och två apelsiner.

Och så var vi där igen,

Alltid när livet verkar ljusna för en stund, kommer djävulen och hugger en i ryggen. Bara att börja om från ruta ett med andra ord. Och alltid händer det här med hästarna. När man väl har fått en bra kontakt med hästen i fråga och man kan känna sig lycklig och se en framtid tillsammans med den. Då flyttar den, eller säljs. Detta har hänt otaliga gånger, både med mina egna hästar, och andras. Och varje gång blir jag lika sårad.
Så varför väljer jag ens att fortsätta med hästar, och varför väljer jag att "tycka om" dem så mycket, när jag vet att allt har ett slut? I det här fallet hoppas jag att det här slutet, bara är en paus. För att jag sedan ska kunna fortsätta med hästen i fråga.
Samma sak händer med ägarna till hästarna. Jag har träffat många hästägare, och hjälpt till med deras hästar. Men dem flyttar ju med hästen såklart, eller så säljs hästen helt enkelt. Men jag vill inte att detta ska ske. Kan inte allt bara vara som förut?
Sanna, jag vill inte förlora dig!

Doris i ett nötskal,

En vanlig kvällsritual för Doris:

Först låtsas hon sova. (Denna egenskap har hon ärvt av mig, hehe)

Sedan "vaknar" hon tvärt, när man blåser lite på henne.

Sedan ska hon visa sin ilska genom att öppna munnen och få ur sig ett
sådant där urgulligt läte, likt rawr, men det blir bara en
målbrottston, som avslutas i en nysning.

Sedan ska hon posa mot kameran, och låtsas som om inget hände.
Det är min hund det! ♥

Sanna vänner,

Det känns som om mitt liv består av en massa såkallade B-vänner och ett fåtal sanna vänner. Det jag menar med B-vänner är sånna som vill vara med mig, om ingen annan kan, för rädslan att sitta hemma en kväll blir för stor.
Då duger jag minsann. Jag känner att det inte är okey att behandla mig så, men vad ska jag göra? När mina enda sanna vänner bor långt härifrån och har fullt upp med sitt?
Jag är ingen sån person som alltid måste vara med någon, eller alltid känna att "du är min bästa vän, och nu ska jag skriva massa "oäkta" saker om dig på min blogg, bara för att bevisa att du är min bästa vän".
Nä, det där har jag vuxit ifrån.
På det sättet så känner jag att jag är så mycket äldre än dem jag umgås med.

Folk som inte känner mig och som har sett mig, kan tycka att jag är så larvig, och att jag aldrig kommer blir vuxen osv. Men skillnaden med mig är att jag kan bete mig vuxet i alla situationer och jag är en vuxen människa som tar ansvar för mitt liv.
Tar ett exempel bara.
Alkohol.
Jag har aldrig varit den som sprungit runt på en massa hemmafester och druckit "olaglig" sprit, bara för att jag inte har något bättre för mig. Jag drack min första cider när jag var arton år, en månad och några dagar. Det, tycker jag är vuxet.

Men samtidigt kan jag känna att jag har missat det där med hemmafester lite granna. Att jag aldrig upplevet dem "bra" stunderna med det, och jag kan aldrig hänga med i ett sådat snack eller skratta åt vad som hände på "fjortisfyllan".
Min yngsta storebror sa en sak på julafton förra året som berörde mig;
"Sara har genomgått en stor förändring dem senaste åren, förut var hon jätteordentlig och så, och nu har hon förvandlats till en wildcat! "
Då kunde jag skratta åt det, men jag har tänkt lite på det där. Han har säkert rätt, men jag är fortfarande samma gamla Sara, som fortfarande är rädd för spindlar och är sjuk för jämnan. Och Mattias, mina betyg är så mycket bättre nu, än dem var då. Så den här wildcat grejen kanske bara var bra för mig?


Strepto

Mamma ringde mig klockan åtta imorse. Jag la på, vände på, kröp ner under täcket och somnade om. Klockan nio ringde hon igen,
"- Det är sista chansen nu!". Det hon menade med det var att det var sista chansen för mig att gå upp, annars skulle hon åka utan mig. Jag gick upp och hoppade in i duschen, åt frukost och en halvtimme senare var jag redo att åka. Vi skulle till Nynäs och handla. Veckohandla.
Det brukar alltid vara kul att följa med, för jag brukar få lite mat till stallet då, och det är ju alltid trevligt :).

På kvantum hittade jag en jättesöt nalle som jag köpte till Tobias, den sjuklingen. Mamma döpte nallen till "Strepto" för Tobias har streptokocker i halsen. Så slog vi in honom och åkte med den till Tobias ♥.
Han blev jätteglad för "Strepto", och det var jätteskönt att äntligen få se honom igen! Det var nästan tre veckor sen nu.

Imorgon lördag och på söndag har jag stallet. Så jag kommer åka hemifrån klockan sju och komma hem vid fem, båda dagarna. Så det kommer bli dålig uppdatering eftersom jag kommer vara trött på kvällarna. Men vi hörs snart igen!

Och vinnaren är, Viktor Westerling!



Rimmad, mjölkbakad sejrygg med mörkokt fänkålshjärta fylld med musslor och svensk choucroute

Antal portioner: 13

Ingredienser

5 5 kg hel sej, fjällad
2 2 l vatten
5 5 dl grovt havssalt
1 1 st citron, skal
100 100 g havsalger
3 3 l is
2 2 dl mjölk


Citronette
4 4 st citroner, skal och saft
1 1 msk salt
3 3 msk strösocker
0.5 0.5 dl olivolja

Knaperstekt slag
de rimmade slagen (se ovan)
0.5 0.5 dl rapsolja
50 50 g osaltat smör
1 1 st vitlöksklyfta
4 4 kvistar backtimjan

Krispigt skinn
skinn (se ovan)
50 50 g osaltat smör

Blåmusslor
1 1 kg blåmusslor
1 1 st morot
1 1 st bananschalottenlök
1 1 stjälk blekselleri
rapsolja
2 2 dl torrt vitt vin (gärna Riesling)
2 2 kvistar dill

Mörkokt fänkålshjärta
13 13 st fänkål
200 200 g osaltat smör
1 1 l vatten
20 20 g fänkålsfrön
4 4 kvistar backtimjan
2 2 dl torrt vitt vin (gärna Riesling)
1 1 tsk salt
1 1 sats kokta blåmusslor (se ovan)
1.33 1.33 del av choucrouten på fänkål (se nedan)
1 1 st äggula
salt och vitpeppar
rapsolja
1 1 dl ströbröd

Svensk choucroute på fänkål
hälften av putset från fänkålen (ovan)
50 50 g osaltat smör
2 2 dl torrt vitt vin (gärna Riesling)
0.5 0.5 sats musselbuljong (se ovan)
1 1 msk fänkålsfrön
1 1 msk hel kummin
salt och vitpeppar

Fänkålsvelouté
hälften av putset från fänkålen (ovan)
1 1 dl fiskfond
1 1 st citron, skal och saft
1 1 st dillkvist
1 1 dl mjölk
1 1 dl vispgrädde
50 50 g crème fraiche
25 25 g osaltat smör
salt och vitpeppar

Räkpotatis
1 1 kg råräkor
1 1 st bananschalottenlök
1 1 st morot
1 1 kvist blekselleri
1 1 st dillkvist
26 26 st små fasta potatisar
100 100 g + 50 g osaltat smör

Råräka
skalade råräkor (från ovan)
0.5 0.5 l rimlag (se ovan)
50 50 g osaltat smör
0.33 0.33 del av räkfonden (se ovan)

Smörkokta spritärtor och morötter
150 150 g ärtor
1 1 knippe minimorötter
1 1 st bananschalottenlök
1 1 knippe gräslök
1 1 msk vatten
50 50 g osaltat smör
salt

Garnityr
rapsolja
1 1 kruka persiljeskott
50 50 g fänkålsdill
1 1 st dillkvist (plockade i små toppar)


Gör så här:

1. Mjölbakad sejrygg: Koka upp vatten, salt, citronskal och havsalger. Tillsätt isen och låt smälta. Lägg undan ½ liter lag till råräkorna. Filea och skinna sejen. Skär ut ryggen och putsa till fyra delar. Putsa slag och skinn. Rimma skinnet i lagen 8 minuter. Låt rygg och slag rimma i 13 minuter. Lägg skinn och slag i kylen. Vakuumförpacka ryggen med mjölken och pochera i cirkulator på 44° i 30 minuter till en innertemperatur på 37°-38°. Blanchera citronskalet i 3 olika blancheringsvatten. Koka upp citronskal, saft, salt och socker, reducera till hälften och mixa slät. Lägg undan hälften. Kyl ned resterande och mixa därefter i olivoljan. Skär fisken i 13 bitar och pensla med citronette. Värm i ugn på 80° ånga, 2-3 minuter till en innertemperatur på 40°-42°.

2. Knaperstekt slag: Skär slagen i ½ cm stora tärningar och stek knapriga i rapsolja. Avsluta stekningen med smör, krossad vitlök och timjan. Hacka slagen fint och låt torka på papper. Strö på fisken.

3. Krispigt skinn: Pensla skinnet med smält smör. Baka skinnet krispigt mellan plåtar i ugn på 150° i 1 timme. Skär till skinnet efter fisken. Toppa fisken med det krispiga skinnet.

4. Blåmusslor: Skölj och rensa blåmusslorna. Släng bort de som är trasiga eller de som inte stänger sig när man knackar på dem. Skala morot och lök. Skär alla grönsaker fint och fräs i rapsolja i en vid kastrull. Tillsätt musslorna och låt fräsa med. Tillsätt vin och dill och låt koka upp under lock. Ta kastrullen åt sidan när alla musslorna öppnat sig. Släng de musslor som inte öppnat sig. Kyl ner och plocka musslorna. Sila och spar buljongen.

5. Fänkål: Fänkålen plockas ner så att bara hjärtat återstår. Putset sparas till choucrouten och veloutén. Koka upp smör, vatten, fänkålsfrön, timjan, vin och salt till en lag. Koka in fänkålen i lagen tills den är mjuk. Rosta resterande fänkålsfrön och mal dem fint. Hacka musslor och fänkålschoucroute, vänd ihop med äggula och smaka av med salt och peppar. Gröp ur fänkålshjärtan och fyll med musselfyllningen. Tranchera fänkålen, värm i ugn på 80° ånga ca 4 min. Spreja med rapsolja och strö över ströbröd och gratinera i salamander.

6. Choucrute på fänkål: Skär putset från fänkålen i julienne och fräs i smöret. Tillsätt vin och låt koka in. Tillsätt musselbuljongen och låt koka in. Rosta fänkålsfrön och kummin, mal och smaka av choucrouten med kryddorna, salt och peppar. Värm i kastrull och lägg under fisken på tallriken. Råsafta fänkålen och sila. Koka upp fänkålssaften med fond, citronskal, dill och mejeriprodukter. Smaka av veloutén med citronsaft, salt och peppar, sila. Värm fänkålsveloutén och mixa den skummig. Servera à part.

7. Rökpotatis: Skala hälften av räkorna, lägg de skalade räkorna åt sidan. Skala lök och morot. Skär alla grönsaker i bitar. Koka upp räkskal, oskalade räkor, grönsaker och dill. Ta av från värmen och låt buljongen dra i 30 minuter. Sila och reducera sedan tills 1/3 återstår. Spara 1/3 av fonden till råräkorna. Tournera potatisen. Koka upp 2/3 av räkfonden med 100 g smör. Koka potatisen mjuk i fonden. Koka upp litet av den smörade räkfonden. Tillsätt 50 g smör klickvis under vispning tills den blir tjockt. Glasera potatisen. Toppa varje potatis med en räka (se nedan).

8. Råräka: Rimma räkorna i lagen 3 minuter. Ta upp och vakuumförpacka räkorna med smör och räkfond. Pochera i cirkulator på 44° i 20 minuter.

9. Ärtor och morötter: Sprita (skala) ärtorna. Koka morötterna mjuka i saltat vatten, dra av skalet och slanta morötterna. Skär löken i brunoise. Skär gräslöken fint. Koka upp vattnet och tillsätt smör klickvis under vispning tills det blir tjockt. Värm ärtor, morötter och lök i smöret, smaka av med salt. Vänd i gräslöken.

10. Garnering: Rippla rapsolja över grönsakerna på tallriken och garnera med örterna.


Finalisterna i Årets Kock 2009,

Christofer Ekman:


~ ~ ~ ~

Viktor Westerlind:



~ ~ ~ ~

Anna Johansson:


~ ~ ~ ~

Bertil Hammar:


~ ~ ~ ~

Tomas Diederichsen:


~ ~ ~ ~

Alexander Sjögren:









Dags för Årets kock!

Nu kom jag hem från stallet. Var bara Anna där och det var rätt skönt. Jag mockade både åt Disus & Socka och gosade lite med dem. Sedan tränade jag och Doris lite apport :). Nä, nu är det Årets kock som gäller! Den största tävlingen inom min bransch !

Proppmätt,

Proppmätt. Så känner jag mig nu. Har precis ätit middag som jag själv lagat. Visste ni att dijonsenap och dragon gifter sig otroligt bra ihop? Det blir en smaksensation för smaklökarna!
Än har dem inte ringt, så nu ska jag dra iväg till stallet i väntanpå telefonsamtalet.
Vi hörs när jag kommer hem !

Bullmys,



Nu blir det bullmys i väntan på ett viktigt telefonsamtal.
Whish me luck !

Håll alla tummar & tår ni har,


Benny ! ♥

K a n   a l l a   s o m   l ä s e r   h å l l a   a l l a   s i n a ,
 t u m m a r   &   t å r   f ö r   a t t   d e t   h ä r   v e r k l i g e n   b l i r   b r a   n u ?

Huvudet dunkar,

Ja, så har man blivit sjuk, - igen. Denna gången är det huvudvärken som är värst. Jag har aldrig någonsin haft en sån här huvudvärk förut. Det är bara att hålla tummarna för att jag inte åkt på det som Tobias har. Han äter pencillin nu, men blir trots det, inte bättre. Stackarn!
Jag har varit hemma från skolan idag, och blir nog det imorgon med. Ska försöka jobba lite med uppsatsen om Monarki, som jag håller på. Om jag orkar vill säga, idag har jag varit uppe totalt en timme, om man lägger ihop alla stunder. Resten av tiden har jag sovit eller tittat på tv, men det värsta av allt är att det gör ont i huvudet om jag har ljud på tv.n, så jag tittar på tv utan ljud. Rätt intressant faktiskt, och det är så min mormor tittar på tv hela tiden, hon har inget ljud på.

Jag är för sjuk för att kunna sitta upp också, så jag får halvligga med huvudet högt upp, inte bekvämt direkt. Så kroppen är mör, som om jag hade sprungit ett maratonlopp. :(

           
Tog lite porträttbilder på hästarna & Doris igår.
Från vänster; Blesi, Disus, Socka & sist och minst Doris !  ♥


Mary Wollstonecraft - uppsatsen !

Mary Wollstonecraft

- skrivet av Sara Rosenblad Hr2 2009

 

Mary Wollstonecraft föddes den 27 april 1759 i Spitalfields, London. Hon kom från en välbärgad familj, men hennes far gjorde av med alla pengar och familjen tvingades flytta.

Fadern blev även våldsam när han drack, och slog ofta sin fru. Mary brukade som tonåring skydda sin mor från misshandeln genom att lägga sig utanför hennes sovrumsdörr.

Redan här väcktes Marys kamp för feminism och det som hon sedan blev känd för.

 

Mary hade väldigt nära vänner, så nära att hon ibland blev svartsjuk om hon inte var i centrum. I ett brev till en av dessa vänner, Jane Arden, finns detta att läsa:

”Jag har börjat utveckla romantiska tankar kring vänskap... Jag är något besatt av mina tankar om kärlek och vänskap; jag måste prioriteras först, eller inte alls!”

I breven till Arden visar hon upp tydliga signaler på att hon led av depressiva sinnestillstånd, vilket följde henne hela livet.

 

Den andra vänskapsrelationen var med Fanny Blood. Den relationen gick så långt så Mary hjälpte Blood med ekonomin hela livet.

Mary startade tillsammans med sina systrar och Blood en skola i Newtington Green.

Blood avled 1785, trots att Mary hade försökt rädda hennes liv. Bloods död tog hårt på henne och det var då Mary hittade inspirationen till sin första bok, en roman som fick namnet ”Mary”.

 

Efter den nära vännens bortgång, fick Mary anställning hos familjen Kingsborough som lärare till barnen i familjen. Mary kom inte så väl överrens med frun i familjen, men trots detta så älskade barnen henne. Ett av barnen, Margeret King, sade en gång om henne att hon ”hade frigjort sitt sinne från alla vidskepligheter”. Några av erfarenheterna därifrån byggde Mary sin första och enda barnbok på, ”Original Stories from Real Life” (1788).

 

Vid den här tiden var Mary så pass frustrerad att kvinnor i allmänhet hade en lägre utbildningsgrad än män. Hon ville kunna leva på att vara författare, vilket inte alls var möljligt på den tiden. Men Mary ville göra det omöjliga möjligt.

Hon lärde sig tyska och franska och flyttade till London. Hennes förläggare, Joseph Johnson, trodde på henne och här började Marys nya liv. Hon började skriva recensioner och gå på kända middagar, just för att visa upp sitt ansikte utåt.

 

Mary inledde ett förhållande med Henry Fuseli, trots att han hade en fru. Men relationen avslöjades och för att undvika den värsta skammen reste Mary till Frankrike. I Frankrike skrev hon ”Vindication of the Rights of Men (1790)”, ”Reflektions on the Revolution in France (1790)” och hennes mest kända verk, ”Till försvar för kvinnans rättigheter (1792)”.

 

När Mary befann sig i Paris under revolutionen gick hon in i ett väldigt romantiskt förhållande med den amerikanske äventyraren Gilbert Imlay. Hon skrev ”A Vindication of the Rights of Woman (1792). I boken hade Mary skrivit att sex var en naturlig del av romantiska förhållanden. Imlay var dock inte ute efter äktenskap, men ändå fanns det sexuella behovet där, eller rättare sagt, Imlay lockade fram det hos Mary.

Snart blev hon gravid och den 14 maj 1794 födde hon en dotter, vars namn blev Fanny.

Under sin vistelse i Frankrike stormade det väldigt mycket kring Mary, men trots detta slutade hon aldrig att skriva. Istället samlade hon information om revolutionen och i december 1794 gavs ”An Historical and Moral View of the French Revolution” ut i London.

 

Den politiska situationen i Frankrike förvärrades och Storbritannien förklarade krig mot Frankrike. Då anmälde Imlay Mary som sin fru, för att skydda henne. Trots att de inte var gifta kallade sig Mary, ”fru Imlay”.

 

Imlay lämnade Mary när hon återkom till London i april 1795, Mary försökte ta självmord, men Imlay räddade hennes liv. Hon var olyckligt kär och som en sista chans att få tillbaka Imlay, begav hon sig ut på en affärsresa till Skandinavien åt honom.

Sina intryck och tankar skrev hon ner och 1796 kom boken ”Letters Written During a Short Residence in Sweden, Norway and Denmark”.

 

När hon återvände till London, dumpade Imlay henne för gott, och hon försökte ta sitt liv igen. Det misslyckades även denna gång, och hon började istället skriva om sina problem.

 

Mary tog kontakt med Joseph Johnson igen och genom honom träffade hon Godwin. De blev senare ett par och gifte sig den 29 mars 1797 när Mary blev gravid.

Den 30 augusti 1797 födde Mary sin andra dotter, Mary. Förlossningen gick bra, men moderkakan brast under förlossningen och blev sedan infekterad. (En mycket vanlig åkomma vid den tiden).

Den 10 september år 1797 dog Mary av blodförgiftning. Hon begravdes på kyrkogården vid St: Pancras Old Church, där det senare restes ett minnesmärke.

 

Godwin publicerade 1798 boken ”Memories of the Author of a Vindication of the Rights of Woman”.

Folket blev chockade av det liv som Mary faktiskt levt, innehållande oäkta barn, kärleksaffärer och självmordsförsök. Många tyckte att Godwin saknade medkänsla, när han publicerade boken.

 

Efter Godwins död, 1836, flyttades både Mary och Godwins kvarlevor till Bournemouth. På Marys gravsten står det följande;

 

Mary Wollstonecraft Godwin, författare av ”Till försvar för kvinnans rättigheter”.

Född: 27 april 1759.

Död: 10 september 1797.


Veckan som kommer,

Måndag; Sovmorgon till 12.10. Plugga till Samhällsprov, Brott & Straff. Rida ut med Disus och Doris.
Tisdag; Sovmorgon till 10.30. Rida ut med Disus & Doris
Onsdag; Prov i Näringslära, och sedan restaurangen i skolan. Stallfri dag.
Torsdag; Näringslära och sedan restaurangen i skolan. Disus & Socka ! :)
Fredag; LEDIG ! ;D Ska till Lanciro och sedan till Disus ! :)
Lördag; Blir nog stall hela dagen. Tar helgfodringen åt Fredrik.
Söndag; Kommer troligtvis spekulanter på Disus :/ Tar helgfodringen åt Fredrik.

Håltimme,

Provet kändes hur bra som helst! Hoppas att resultatet blir bra också :)
Nu har jag håltimme i en timme och sen är det dags för Svenska B. Ska blir riktigt kul, då jag är klar först av alla i hela klassen.
Vi håller på med ett muntligt projekt om en 1700-tals författare, och jag har valt Mary Wollstonecraft. Så intressant att lära sig om hennes liv, det var hon som gjorde att kvinnliga författare kunde leva på att "bara" skriva. Riktigt coolt !
Lägger ut min uppsats om henne. Som sagt, det ska vara ett muntligt projekt, men för att få bättre betyg så har jag skrivit en uppsats om henne. Kul om ni kommenterar så får jag veta vad ni tycker :)

Min stackars Tobias ligger hemma och är sjuk, stackarn! Sänder en tanke till honom, då jag inte vill gå dit och bli smittad. Jag har varit tillräckligt sjuk i mina dagar!

Plugg, plugg & ännu mera plugg!

Hej !
Ja, nu tar jag en  pluggpaus, jag har pluggat sen klockan nio. Ska ha samhällsprov idag nämligen, och har man chans på mvg, så är det såklart att jag ska satsa på det ! :)
Senare idag ska jag till stallet, blir nog en barbacka tur i mörkret ;)

Nä, nu är det dags för lunch ! ;D

2 rätters,

När jag kom hem från stallet, ville mamma & pappa att jag skulle laga middag. Okey, tänkte jag som hade en idé, om någon sorts kycklinglasagne. Vilket det också blev. Men jag ville göra något mer, jag menar att en lasagne är ju så lätt att göra, så jag ville göra en efterrätt också. Sagt och gjort, halv sju blev det middag här hemma för oss. Men gott var det, och det var verkligen värt att vänta på! Ett plus är att pappa åt upp hela efterrätten, vilket är otroligt ovanligt, ;D

  Varmrätt; Kyckling & spenatlasange med smak av morot, palsternacka och paprika
 Efterrätt; Glace á four


Grym uteritt,

Idag red jag ut med Disa. På marken sprang Doris för första gången, och hon skötte sig jättebra! Hur som helst, uteritten! Det var helt otrolig!
Jag hade tänkt mig en skrittur i skogen på Ören, barbacka, just för att det är mysigt och för att träna lite balans.
Det hela började lugnt och bra, men så fort jag tog tyglarna blev Disa supertaggad! Så jag lät henne småtrava lite, men helt plötsligt blev småtraven riktig trav och jag studsade som en studsboll.
Helt plötsligt kom en backe, och den tyckte Disa att vi skulle galoppera i. Sagt och gjort, vi galopperade! Och högst uppe på backen låg en stock, perfekt verkade Disa tycka, som hoppade högt och långt över.
Jag satt knappt kvar, men kul hade vi. Snacka om att Disa trivs med livet nu.
Det gör det bara ännu svårare att sälja.


RSS 2.0